06 15056080 info@mascoaching.nl

Onderscheiden, het is best lastig. Maar zeker mogelijk en ook noodzakelijk denk ik. Helemaal als coach. Iedereen mag zich coach noemen, opleiding of geen opleiding, ervaring of geen ervaring, waardoor er een woud aan coaches ontstaat. Ook ik ben coach en als ik niet oppas ga ik me bijna schamen voor die titel. Wat is mijn essentie als coach eigenlijk? In bijgaand artikel laat ik het je weten.

Euh… coach

Inmiddels ben ik ongeveer een jaar bezig met mijn eigen coachpraktijk, MAS Coaching. Ik had mijn diploma’s al behaald en was (en ben) steeds bezig met verdiepingstrajecten, maar voelde nog niet dat ik klaar en zeker genoeg was om met mijn eigen praktijk te beginnen. Dat moment was een jaar geleden daar en toen ben ik ook echt lekker van start gegaan.

Maar waar ik toen en ook nu soms nog, tegenaan liep was dat 7 van de 10 mensen op een feestje wel een zekere vorm van coaching beoefenden. Op verschillende gebieden, met of zonder opleiding en met of zonder levenservaring. En eerlijk gezegd vond ik dat wel ‘een dingetje’.

Spiegel

Maar het mooie was, dat ik gespiegeld werd: wie was ik dan eigenlijk als coach en wie was mijn doelgroep, waar lag mijn kracht, waar maakte ik als coach ‘het verschil’ en waarom zou iemand naar mij toe zou moeten komen, in plaats van naar iemand anders. Maar bovenal, wat wil ik? Waar krijg ik energie van? 

Interessante materie waarbij ik mijn marketingachtergrond weer prima bij kon gebruiken. Leuk ook om er mee bezig te gaan en te kijken waar je eigenlijk uitkomt. Een ‘ongoing proces’ waarbij ik steeds verder bij de essentie kom. Steeds een beetje bijschaven, verdiepen, trechteren. Nadenken, maar ook ervaren en dit weer gebruiken als reflectie en feedback. En ik ben er nog niet en als het goed is ben ik er nooit, blijf ik in beweging, maar ik ben wel al een aardig eindje op weg. 

Verstoppertje

Als kind speelden we bijna allemaal wel eens ‘Verstoppertje’. Verstoppertje, hoe mooi is onze taal, ik blijf me er over verwonderen: ‘blijf zitten waar je zit en verroer je niet, hou je adem in en stik niet’. Als je niets wilt veranderen, als je niet wilt bewegen, verstop je dan. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Er zal niets gebeuren als je blijft ademen. Helemaal goed als dit je doel is. Veilig… denk je. Maar… ook overgeleverd aan anderen, aan je omgeving, want jij doet niets. Jij verstopt je, blijft zitten, verroert je niet, haalt hoogstens adem. 

Bewustwording

Niet mijn keuze. Ik vond het vroeger al niet een leuk spelletje. Ik wilde in beweging zijn. En daar kom ik ook op uit als het gaat om mijn essentie als coach. Ik wil graag bijdragen aan beweging. En vanuit die letterlijke of figuurlijke beweging, je bewust laten worden. Bewust laten worden van wat voor jou belangrijk is. Je lijf, je gedachtes, je situatie, je handelen, het aantal kopjes koffie dat je drinkt. Vaak is een woord, een zin, een meditatie of een luisterend oor al voldoende. En dáár word ik blij van. Niet alleen voor degene die bij me komt, maar ook voor het grotere geheel.

Bewustwording is waar we met zijn allen naar toe moeten. We doen onszelf, onze kinderen, de natuur, de wereld geweld aan. Als we allemaal een heel klein beetje bewuster zouden leven, zou dat veel opleveren. 

Balans

Van beweging naar bewustwording dus en vanuit bewustwording naar balans. Want dat is waar je uiteindelijk naar toe wilt. ‘Makkelijker gezegd dan gedaan Langhout’, ik hoor het je zeggen. En dat klopt. Makkelijk zal het niet altijd zijn, maar moeilijk ook niet altijd. Je kunt iets heel groot maken, maar mijn visie is om het in delen te hakken. Niet groter en moeilijker maken dan het is. Maak het klein en ‘eet’ het in stukjes op. Een olifant kun je ook niet in één keer opeten. En dan blijkt vaak dat de situatie of de keuze makkelijker is dan je vooraf gedacht had. Als je maar durft te bewegen. Als je maar durft te kiezen voor ‘liefde’ (bewegen) in plaats van ‘angst’ (verstoppen).

Antwoorden

En het is ook niet altijd ‘bewegen’. Na het ‘bewegen’ is het heel belangrijk om ook even ‘stil’ te staan en te zijn. In de stilte komen namelijk vaak de antwoorden. Maar niet zonder eerst in beweging te zijn geweest. De antwoorden maken je bewust. Bewust van je situatie, je lijf, de acties die je te doen staan, inzichten. Vanuit die bewustwording kun je weer gaan bewegen, naar je doel, naar je balans. Vanuit die bewustwording kun je weer verder, terwijl je eerder dacht dat er geen keuze was. Maar die zijn er (bijna) altijd. Linksom of rechtsom. 

Missie

Dus als ik op het volgende feestje als 1 van de 7 coaches duidelijker wilde zijn in mijn missie, zou ik ook in beweging moeten komen. Moeten kiezen voor de ‘liefde’ voor mij als coach. Bewegen, stilstaan, weer bewegen, inzichten verkrijgen, bewustwording, keuzes maken en in balans komen. Practice what you preach. Ik heb het gedaan en dit is waar ik nu sta: 

Mijn essentie is ‘bewustwording’. Ik beloof je dat ik jou laat bewegen. Jij gaat bewegen. Vanuit die beweging ontstaat bewustwording en vanuit die bewustwording creëer jij balans. Ik ben er om je te begeleiden, maar uiteindelijk doe je het zelf. Dat is mijn missie. Daar ben ik inmiddels uit en sta ik volledig achter, daar ligt mijn kracht en daar worden mijn coachees en ik blij van. 

Coachstudio, Bewust Bewegen en Retreats

Hoe ik je bewust laat worden? Ik heb mijn coaching skills op drie vlakken ingedeeld: coachstudio, bewust bewegen en retreats.

Zo zie je maar weer. Het werkt dus: vanuit bewegen naar bewustwording en vanuit bewustwording, naar balans. Doordat ik zelf ook aan de slag ben gegaan met deze ‘beweging’, weet ik nu veel duidelijker waar ik voor sta. Heb ik mooie coachvormen kunnen bedenken, alleen of samen met andere coaches, waarin ik deze missie kan vertalen. En vanuit die ‘coachvormen’ heb ik een jaarplanning 2020 gemaakt, waardoor ik voor mezelf veel meer rust en balans heb gecreëerd. En ik kan je verzekeren, dat dat een heel prettig gevoel is.  

Liefs,

Marion