06 15056080 info@mascoaching.nl

Hoogsensitiviteit

Vanochtend las ik weer een artikel in Psychologie Magazine over Hoogsensitiviteit. Erg interessant en ik werd er door geïnspireerd. 

Ik heb er vaker over geschreven, maar toch wil ik er weer eens aandacht aan besteden. In het artikel kwam naar voren dat het wetenschappelijk bewezen is dat hoogsensitiviteit genetisch bepaald is en dat je het je hele leven bij je draagt. Een kracht en een prachtige eigenschap, die je ook behoorlijk in de weg kan zitten. Zowel voor jezelf als je omgeving.

Als je geboren bent met een hoogsensitiviteit (ik hou niet van labels als HSP’er) zie je dat zelf vaak als een zwakte, met name de meer introverte en verlegen personen. En ik spreek uit ervaring! Maar wat als je je bewust wordt van deze zelfbedachte zwakte en de mogelijkheden van deze prachtige eigenschap om weet te zetten naar kracht? Dan gaat er een wereld voor je open. Toen bij mij dat kwartje ging vallen, veranderde letterlijk mijn leven. En nog steeds helpt mijn hooggevoeligheid mij verder in mijn ontwikkeling. Word ik uitgedaagd om bij mezelf te blijven, te onderzoeken als ik geraakt wordt of het eigenlijk wel van mij is wat er gezegd of gedaan wordt, of een projectie van de ander.. Bijna iedere uitspraak of invulling is een projectie van de ander. Als je dat eenmaal doorhebt, blijft er weinig ‘zwakte’ meer over. 

Maakt je empathie dat je (in mijn geval) je erg goed in kunt leven in de ander. Dat je weet waar diegene ‘verblijft’ met zijn of haar gevoel, maar vanuit kennis en eigen ervaring, je de ander ook bewust kunt maken en in beweging kunt zetten. Dat er tools zijn om met je overprikkeling om te gaan. Dat je intens kunt genieten van muziek, kunst, films, sferen op een positieve manier.

Overigens zijn het volgens het bijgaande artikel niet alleen ‘lieve en verlegen mensen’ die berust zijn met hooggevoeligheid. Ook hooggevoeligheid en extraverti zijn of narcisme gaan samen. 

Welke vorm het bij jou of iemand uit je omgeving ook heeft, weet dat je met bewustwording van deze hooggevoeligheid veel kunt bereiken. En het zeker in je voor- in plaats van je nadeel kan werken. 

Psychologie Magazine heeft er een speciale training voor en mocht je bij mij een traject willen volgen, meer dan welkom. Het begint met bewustwording. De bewustwording dat je een prachtig mens bent met je hooggevoeligheid!

Liefs,

Marion

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/leven-met-hoogsensitiviteit-nofilter/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=PM+NB+14+dec+Hooggevoelig+tijdens+de+feestdagen+PMT&utm_content=