06 15056080 info@mascoaching.nl

‘Kleur beweegt je’. Het is de titel van de coachweekenden en -retreats die ik 2020 samen met Yfke Kingma van Buro Magenta, organiseer in It Flinkeboskje in Hemelum en in Can Solara op Ibiza. Dit artikel gaat over wat de bewustwording van kleur en de beweging die het in mijn leven heeft gebracht. Veel leesplezier.

Kleur

Kleur. Ondanks mijn creatieve vak als ‘creative director’ van een communicatiebureau, waar kleur dagelijks een hele belangrijke rol speelde, had ik persoonlijk niet zoveel met kleur. Ik werd blij van een wit. Wit op de wanden, een witte keuken en het liefst zoveel mogelijk witte, lichte meubels en accessoires. Het zorgde voor lichtheid, ruimte. Nog steeds vind ik het mooi en heb ik licht, veel licht, lichtheid en ruimte om me heen nodig. 

Rol

Maar in mijn kleding liep ik het liefst in zwart, jeans, grijs en zandkleur. Lekker onopvallend, niet zichtbaar. Ik voelde me er prettig bij, dacht ik. Onbewust als ik was. Het was mijn rol toch om me goed te voelen op de achtergrond? Laat een ander maar ‘shinen’ en laat mij ‘soufleren’.  Maar in mijn functie kon ik niet altijd ‘soufleren’ wilde ik een succesvol bedrijf neerzetten. Brrr.. wat een worsteling was het soms, al die jaren.

Buikpijn

Ik had een succesvol bedrijf, maar oh wat kostte het me soms moeite om mijn rol goed te spelen. Buikpijn. Ik moest zichtbaar zijn, maar wilde dat liever niet, omdat ik er te verlegen voor was. Ja verlegen, had je niet gedacht he? Het beeld dat een ander soms heeft, kan zo verschillen van de werkelijkheid. Kiezen voor onopvallende kleuren hielp me om zichtbaar te zijn of anders, weerhield me van zichtbaar zijn. 

Delen

Waarom deze inleiding naar het thema kleur? Omdat kleur inmiddels een hele andere rol is gaan spelen in mijn leven waar ik veel profijt van heb, die ik graag met je wil delen. 

Verbinding

Inmiddels had ik het communicatiebureau achter me gelaten en was ik mijn eigen coachpraktijk begonnen. Een nieuwe wereld, waarin ik nog veel kan leren. Vooral ook van andere coaches die ieder op hun manier weer bezig zijn met een vorm van coachen. Erg interessant en daarnaast ook leuk om de verbinding aan te gaan. Kijken of samenwerking tot de mogelijkheden behoort om zo nog beter een invulling te geven aan behoeftes die bij coachées leven.

Zo ook kwam ik Yfke Kingma tegen. Eén van de coachvormen die ze deed en doet is coachen met kleur. Kleur is namelijk energie, is kracht, is balans, is emotie. Zij overtuigde mij dat de kracht van kleur een gewenste ontwikkeling op gang brengt en een makkelijke manier kan zijn om te bereiken wat je verlangt. Oké, dat klonk goed. Maar… hoe dan?

Online test

Ik begon met het maken van een online test, waar een rapport uitkwam. Dit rapport bespraken Yfke en ik en op basis daarvan kreeg ik zoveel inzichten dat kleur me voorgoed in beweging heeft gebracht. Ik zal je niet vermoeien met het hele rapport, maar wil de belangrijkste zaken graag met je delen. 

Powerkleur

Mijn powerkleur bleek Lavendel, behorend tot de familie Paars, bestaande uit vier leden:

Purper: artistieke ondernemer

Lavendel: sensitieve rustgever

Paars: geloofwaardige autoriteit

Lila: spirituele ziel

Paars

Wauw, dat kwam wel even binnen, maar wat een herkenning. De kleur paars was ik vergeten, maar als 8-jarige mocht ik behang en vloerbedekking uitzoeken voor mijn nieuwe kamer omdat we gingen verhuizen. Je raadt al wat dat destijds geweest is: paars en purperen harten op het behang en paarse vloerbedekking. Ook toen paars totaal niet in de mode was, wilde ik als puber graag een paarse broek. Mijn moeder die destijds mijn kleren maakte (vaak tot grote ergernis van mij, ik wilde graag ‘gekochte’ broeken), maakte een prachtige paarse broek voor me. De kleur van de wand en het kleed in mijn werkkamer waar ik in 1995 mijn eerste bedrijf begon: paars. Ik was het vergeten, maar wat was die kleur eigenlijk mijn hele leven aan mijn zijde geweest en wat paste die kleur eigenlijk goed. 

Lavendel

Mijn Powerkleur is Lavendel. Volgens het rapport ‘geloof ik in een betere wereld en draag ik hier op mijn rustige, inspirerende manier aan bij. Ik heb de bijzondere gave om rust te brengen in de groep en ruimte waarin ik ben. Ik ben kalm en kalmerend, heb een rustig hoofd vol vertrouwen, zonder dwang om steeds meer te willen, te weten, te bereiken of te hebben.’ Hmmm, klopt volgens mij!

Paars is opgebouwd uit rood en blauw. Rood staat voor wilskracht en doorzettingsvermogen en blauw voor helder communiceren en het durven innemen van een leiderschapspositie met een geheel eigen visie. ‘De som van deze kwaliteiten levert de bijzondere gave op een inspirerende visie over het geestelijke welzijn van de mensheid en het bereiken van een betere wereld uit te dragen.’ Mijn levendige geest, zei het rapport, zou beschikken over een constante stroom aan creatieve invallen en bijzondere denkbeelden. Slik! Herkenning en bevestiging. Wat superfijn! Hier kon ik wel wat mee. 

Balans

Maar hoe passend, prachtig, inspirerend, en soms ‘overwhelmed’ de teksten ook waren, er zit ook een keerzijde aan in de positieve zin van het woord. Balans is al jaren mijn toverwoord en dat geldt ook voor de psychologie van kleuren. Mijn balanskleur blijkt Geel. Nooit bedacht, ik hield niet van deze kleur, maar ik kan m inmiddels plaatsen. Lavendel en Geel versterken elkaar en halen het beste in elkaar naar boven. Ik leer om ze beide te ontwikkelen en toe te passen. 

Geel

Lavendel als kleurtype brengt met zich mee dat als ik me teveel laat leiden door mijn ideaalbeelden, hoe we op een vredelievende manier in deze wereld met elkaar om kunnen gaan, ik erg gekwetst zou kunnen door het onbegrip van de mensen om me heen en de realiteit van alle dag. Geel brengt dan dat ik op een duidelijke, optimische manier van doen met veel focus en doelgerichtheid mijn missie kan leven en mijn doelen kan behalen. Geel kiest bewust een eigen pad en richting voor zichzelf, in combinatie met de intuïtieve Lavendel.  

Dat het in balans brengen van Lavendel en Geel maakt dat ik goed in mijn vel kom en de dingen kan doen die ik graag wil doen, begrijp ik wel. 

Beweging

De bevestiging dat wat ik dacht en voelde nu ik het roer volledig omgegooid had, ondersteund werd door kleur, maakte me nog bewuster. Het zette me in beweging.  Te weten welke kleur me in mijn kracht zet en welke kleur me in balans brengt, maakt dat ik veel duidelijker zichtbaar durf te zijn. Kleuren durf te dragen, toe te passen, het brengt veel teweeg. Ook al is het maar een klein armbandje of een onzichtbaar hemdje.

Kleurcoaching

Zoveel zelfs dat Yfke (ook Lavendel type, toeval bestaat niet) en ik besloten hebben, onze coachkwaliteiten te bundelen en samen Kleurcoach-weekenden en Kleurcoach Retreats te organiseren in Nederland en op Ibiza. Weekenden en weken waarin kleur ook jou in beweging gaat zetten. Door de bewustwording van de rol die kleur in je persoonlijke ontwikkeling en je leven kan en gaat spelen, kom je in beweging en zal de manier waarop je naar je jezelf en de omgeving naar jou kijkt, nooit meer hetzelfde zijn.

Inzicht

Het heeft mij veel gebracht, erg veel, dat begrijp je inmiddels denk ik :-). Ik ben benieuwd of je mij herkent in de tekst uit het rapport die ik hierboven met je gedeeld hebt. Of juist niet. Ik ben er oprecht nieuwsgierig naar. Laat me weten. 

Liefs,

Marion

Ps. Mocht je ook interesse hebben in de rol van kleur in je leven? De data en de inhoud van het programma is inmiddels bekend. Kijk bij Retreats op deze website of stuur me een berichtje.